Att bygga ett garage med en laddningsstation för din elbil

Idag vill allt fler husägare investera i solceller och laddboxar för att ladda sin elbil. I denna artikel kommer vi därför berätta om vad du bör tänka på för att enkelt kunna leva mer hållbart. Dom flesta bilägare uppskattar att ha något form av tak över sin bil på vintern, men om du vill ha en laddbox behöver du se över säkerheten lite mer. Då kan det vara stor fördel att bygga ett garage med en laddningsstation för din elbil kan vara en utmärkt idé.

Här är några steg att överväga när du planerar och bygger ditt garage med laddstation:

 • Ritningar och tillstånd: Börja med att skapa detaljerade ritningar för ditt garageprojekt. Du kan behöva söka bygglov eller tillstånd från din lokala myndighet, så kontrollera byggföreskrifterna i ditt område och följ dem noggrant.
 • Plats: Bestäm var du vill placera laddningsstationen inuti garaget. Det är bäst att ha den nära där du normalt parkerar din elbil för att underlätta laddning. Se också till att det finns tillräckligt med utrymme runt laddningsstationen för att arbeta säkert och bekvämt.
 • Elanslutning: Anlita en professionell elektriker för att installera den nödvändiga elanslutningen och laddningsstationen. Se till att laddningsstationen är kompatibel med din elbils modell och har tillräcklig kapacitet för att ladda din bil snabbt.
 • Säkerhet: Tänk på säkerheten i ditt garage. Det kan vara en bra idé att inkludera brandvarnare och brandbekämpningsutrustning i ditt garage. Se också till att det finns belysning vid laddningsstationen för att arbeta säkert, särskilt på natten.
 • Kostnader: Var medveten om de kostnader som är förknippade med att bygga ett garage och installera en laddningsstation. Det kan vara en investering, men det kan också öka fastighetens värde och spara pengar på lång sikt genom att minska bränslekostnaderna.
 • Du behöver ett väl isolerat garaget som är vinterbonat.

När du har planerat noggrant och följt dessa steg kan du njuta av ditt garage med laddningsstation och bekvämt ladda din elbil hemma.

Att placera en laddningsbox för elbilar på rätt sätt är viktigt för säkerhet och effektivitet.

Säkerhet och laddningsbox steg för steg

 • Välj rätt plats: Hitta en lämplig plats där laddningsboxen kan installeras. Den bör vara nära din parkeringsplats och ha tillgång till elnätet. Du kan behöva anlita en elektriker för att säkerställa att det finns tillräcklig kapacitet i din elanläggning.
 • Att jämföra de laddboxar som finns på sidor som Laddningsbox.se. Där finns guider och produktförslag som förenklar ditt köpbeslut.
 • Säkerhet: Se till att laddningsboxen är installerad på en plats där den inte är i vägen eller utgör en säkerhetsrisk för människor och fordon. Den bör också vara skyddad mot väder och vind om den inte är avsedd för utomhusbruk.
 • Korrekt installation: Anlita en professionell elektriker för att installera laddningsboxen. Det är viktigt att den installeras korrekt och att alla säkerhetsföreskrifter följs.
 • Åtkomst: Se till att det är lätt att komma åt laddningsboxen med din elbil. Det bör finnas tillräckligt med utrymme för att parkera din bil intill boxen.
 • Elanslutning: Kontrollera att laddningsboxen är ansluten till elnätet på ett korrekt sätt. Du bör också ha en avstängningsbrytare i närheten för att kunna stänga av strömmen vid behov.
 • Underhåll: Regelbunden inspektion och underhåll av laddningsboxen är viktigt för att säkerställa dess funktion och säkerhet.
 • Skyltning: Om det är möjligt, sätt upp skyltar som visar att platsen är avsedd för laddning av elbilar. Detta kan vara till hjälp för andra förare och undvika oönskad parkering.

Genom att följa dessa riktlinjer kan du säkerställa att din laddningsbox är säker och effektiv, och att den är lätt att använda för att ladda din elbil.

Husleverantör och husföretaget Modulhus

Modulhus grundades i samband med reformen om bygglovsbefriade Attefallshus som klubbades igenom 2014. Efter detta har vi strävat efter att bli Sveriges största leverantör av komplementbostäder och Attefallshus. Vi projekterar och bygger hus i alla storlekar till den offentliga och den privata sektorn.