Bygga altan och terrass

När det nya huset är på plats på tomten så är det dags att tänka på utemiljön och det är nu som trädgårdsplaner blir aktuella. Många väljer att dölja eventuella plintar eller grundelement och skapa en estetisk övergång genom att bygga en altan eller terrass. 

 

Med en hjälp av en altan så kan man få sömlös övergång mellan ute inne och det kan bidra till att själva huset känns större, samtidigt som det är perfekt yta för att umgås med familj och vänner.

 I texten nedan fokuserar vi främst på altaner som är det vanligaste, men informationen går att applicera på terrasser med.

Detta Zen hus levererades till våra kunder i Halmstad.

Detta Zen hus levererades till våra kunder i Halmstad.

Bygga altan själv eller ta in en snickare?

Den händige eller gärna med händiga vänner brukar många gånger se altanbygget som ett DIY-projekt och bygga själva. Faktum är att det är något som de flesta som är händiga och har läst på lite innan kan klara av att bygga. Läs mer ingående om att bygga altan och terass

Välj altantyp och virke med omsorg

Du har stor nytta av att köpa virke och material av en byggvaruhandlare som kan erbjuda dig tydliga byggbeskrivningar och tipsa om virkesslag, materialåtgång mm. Har du möjlighet så hämta själv och välj virke omsorgsfullt. Även om det heter trallvirke, så går bygget inte som en dans om du behöver reklamera och returnera skeva bräder.  Trä är ren naturprodukt och mycket kan hända på vägen från skogen till byggvaruhandelns lager. Ha gärna en Tralldäckritning att gå efter!

Att altanen är underhållsfri är något som står högt i kurs!

Detta hus levererades till våra kunder i Åkersberga

Detta Zen hus levererades till våra kunder i Åkersberga

Trall av hårda träslag

Är det vanligaste alternativet och passar dig som är ute efter ett tåligt och underhållsfritt altangolv. 

Naturträ

Att välja naturträ blir mer vanligt, naturträ kan vackert kombineras med andra material som sten och betong. Träslaget ger genast en mer “arkitektritad känsla” och resultatet blir en byggnad som i med summan av sina olika material blir ett komplett konstverk. Träslaget passar väldigt bra till husmodeller i Funkisstil tex. Ibland är det bästa virket till altanen helt enkelt det som passar bäst med resten hemmet.

Några viktiga saker att tänka på inför altanbygge

Vill du ha inbyggt spabad, insynsskydd med sidoväggar, vilken typ av räcke vill du ha? Många väljer glasräcke runt altanen som ger en mer modernt utseende och skymmer heller inte utsikten. Att installera spotlight  i golv och trappsteg lyser upp utemiljön och installeras med fördel i samband med byggnationen.

Ha koll på reglerna för att bygga en altan 

Det är smart att planera och kolla lite innan det är dags att köpa virket till altanbygget. Boverket är den myndigheten som formulerar reglerna och din kommun vill gärna ha ett ord med i laget. Det finns vissa mått och steg som man måste förhålla sig till.

Så här skriver boverket:

”Det krävs inte bygglov för att uppföra en altan vid ett en- eller tvåbostadshus eller tillhörande komplementbostadshus (typ Attefallhus), om altanen byggs inom 3,6 meter från bostadshuset, inte är högre än 1,8 meter och inte placeras närmare tomtgränsen än 4,5 meter. En sådan altan får strida mot detaljplan områdesbestämmelser som gäller för området”

Bygglov eller anmälan

Stäm av med kommunen för säkerhets skull. Man skulle kunna tro att reglerna skall vara lika i alla kommuner. Du behöver definitivt bygglov om du till exempel vill göra en källare under altanen, ha din altan ovanpå en byggnad eller glasa in uterummet.

Välj skruv efter postnummer

Det handlar om klimatzoner. Den måste klara påkänningar från luftens sammansättning. Vid kustnära lägen krävs skruv med särskilt motstånd mot saltinslag i luften. Altaner i storstad och nära industrilägen kräver skruv med annan skyddsklass mot rostangrepp. 

Med dold trallskruv slipper du synliga skruvar som både är en estetisk kvalitetshöjare och skyddar bara fötter, finns hos Verktygshandlarn kan förse dig med rätt skruv. Och det speciella verktyget som behövs för montaget.

Vill du göra det enkelt för dig har vi på Modulhus.se en snickare vi samarbetar med som kan bygga din altan om du vill. Kontakta oss så förmedlar vi kontakten till dig. 

Källor:

https://www.boverket.se/sv/byggande/bygga-nytt-om-eller-till/bygglov/altaner-uteplatser-och-uterum/

Husleverantör och husföretaget Modulhus

Modulhus grundades i samband med reformen om bygglovsbefriade Attefallshus som klubbades igenom 2014. Efter detta har vi strävat efter att bli Sveriges största leverantör av komplementbostäder och Attefallshus. Vi projekterar och bygger hus i alla storlekar till den offentliga och den privata sektorn.