Modulhus är med i Dagens Nyheter och berättar om nya utökade boendereformen

Modulhus fick idag äran att informera Dagens Nyheter om den nya utökade boendereformen och hur den kommer påverka de medborgare som önskar bygga ett Attefallshus.

Källa: Dagens nyheter

Källa: Dagens nyheter

 

Äntligen!

Oliver Noemm har väntat länge på att få bygga attefallare som är större än 25 kvadratmeter och nu har tillfället kommit. Det blir i vår tillåtet att bygga 30 kvadratmeter.

Dan Lucas Text lånad från DN.

“I flera år har byggare och kunder väntat på att det ska bli tillåtet att bygga så kallade attefallare – byggnader som inte behöver bygglov – på 30 kvadratmeter.

För över ett år sedan rekommenderade Boverket regeringen att lämna ett sådant förslag. Sedan dess har kunder och byggare väntat.

– Alla kunder som vi har haft det senaste året har vägt om de ska vänta eller om de ska bygga 25 kvadrat, säger Tomas Riesenberg Tjajkovski, vd för Sommarnöjen.

Han tilläger dock att det är kundernas behov som i det flesta fall varit avgörande, inte själva storleken.,

– Men en och annan har väntat, tillägger han.

I onsdags klubbade riksdagen beslutet och från och med den 1 mars gäller den större storleken. 

Betyder inte det att det blir bara 30 kvadratmeter som gäller i framtiden?

– Jo det är klart att 30 kvadrat kommer att ta över från 25, säger Riesenberg Tjajkovski.

Joakim Stenlund, vd för Sorselestugan, påpekar dock att beslutet om 30 kvadratmeter endast gäller om det ska vara ett bostadshus.

– Ska du sätta up ett förråd eller ett garage så är det fortfarande 25 som gäller, säger han och pekar också på att även storleken på tomten spelar in.

– Det är behov och förutsättningar som styr, säger han.

En attefallare med sovloft är redan på plats vid Modulhus bygge i Salem. Men vd Oliver Noemm berättar att ytterligare åtta är på gång – men de blir större Foto: Josefine Stenersen

En attefallare med sovloft är redan på plats vid Modulhus bygge i Salem. Men vd Oliver Noemm berättar att ytterligare åtta är på gång – men de blir större Foto: Josefine Stenersen

Det kan tyckas som en utökning med fem kvadratmeter inte låter så mycket – men det är det. Det är en utökning med 20 procent av arean och motsvarar i princip badrummet i ett attefallshus.

Oliver Noemm är vd och grundare av Modulhus, och han tar med DN till en av företagets hus i Salem söder om Stockholm.

– Med fem kvadratmeter till kan vi presentera kunden med en mer attraktiv bostad, säger han och måttar med handen.

Inne i det lilla huset, ”mikrovillan” som Noemm kallar den, är det trångt, delvis för att invändigt arbete pågår fortfarande. 

– Badrummet är överdimensionerat i förhållande till 25 kvadratmeter, säger Noemm.

Boverkets byggregler kräver att badrummet är tillgängligt för alla. Den som sitter i en rullstol måste också kunna komma in. 

Med plats för dusch och tvättmaskin märks det att badrummet har tagit en stor andel av boarean i anspråk. Och då har just denna modell ändå plats för ett sovloft ovanför badrummet.

– Med 30 kvadratmeter blir det mer balanserat, mer harmoniskt, menar Noemm.

Varför ska du säga nej till fem kvadrat till? Det är en jättebrist på små bostäder i landet

Tanken är att Modulhus ska bygga sammanlagt nio attefallare i Salem, grannar till parhus som företaget också bygger. Än så länge är det endast den på 25 kvadrat som står på plats, men de övriga kommer så fort som de nya reglerna träder i kraft.

Regeländringen är efterlängtad. 

– Det har ju pratats om det här i flera år och vi har märkt att försäljningen av attefallare gått ner, då kunderna väntat på att få bygga 30, säger Noemm.

Och Noemm är övertygad om att när det gäller bostad så kommer de nya 30 kvadratmeter stora attefallarna helt ersätta husen på 25 kvadrat.

– Ja, varför ska du säga nej till fem kvadrat till, frågar han sig.

Personligen hoppas han att de i framtiden blir ännu större – kanske 40 kvadratmeter.

– Det är en jätte brist på små bostäder i landet, säger han.

 

Ta del av samma artikeln online: https://www.dn.se/ekonomi/tank-pa-det-har-om-du-vill-bygga-en-attefallare

Läs om Attefallshus nya regler 2020 på vår sajt!

 

Husleverantör och husföretaget Modulhus

Modulhus grundades i samband med reformen om bygglovsbefriade Attefallshus som klubbades igenom 2014. Efter detta har vi strävat efter att bli Sveriges största leverantör av komplementbostäder och Attefallshus. Vi projekterar och bygger hus i alla storlekar till den offentliga och den privata sektorn.