Vad kostar ett nyckelfärdigt attefallshus?

Introduktion

När det kommer till attefallshus så är det många som faktiskt ställer sig frågan: vad kostar ett nyckelfärdigt attefallshus? Denna typ av färdigmonterad byggnad levereras direkt till din tomt, klar att använda utan några ytterligare byggmoment. Med den ökade efterfrågan på små bostäder och flexibla boendelösningar har nyckelfärdiga attefallshus blivit ett populärt alternativ för dem som behöver extra utrymme, vill ha ett uthyrningsobjekt eller önskar en permanent mindre bostad. Men vad är kostnaden för ett sådant projekt, och vilka faktorer påverkar priset? I den här artikeln går vi igenom detaljerade prisuppgifter och svarar på vanliga frågor kring nyckelfärdiga attefallshus

Statistik

Under 2020 inkom närmare 9000 bygganmälningar för attefallshus till svenska kommuner, en ökning med hela 68 procent jämfört med föregående år, enligt Boverket. Den kraftiga ökningen tros bero på pandemin, som gav människor mer tid att genomföra byggprojekt på sina tomter. Dessutom har de ökade byggmåtten, från 25 till 30 kvadratmeter som trädde i kraft i augusti 2020, bidragit till det växande intresset för attefallshus. Mellan 2015 och 2020 inkom totalt över 38 000 attefallshusanmälningar, varav 18 procent rörde komplementbostadshus.

Fördelar med att köpa ett nyckelfärdigt attefallshus

Det finns flera fördelar med att köpa ett nyckelfärdigt attefallshus jämfört med att bygga från grunden:

  1. Tidsbesparing och bekvämlighet: Eftersom huset är färdigbyggt i en fabrik under kontrollerade förhållanden, minimeras väderpåverkan och byggtiden blir avsevärt kortare.  De levereras ofta på bara några veckor, och installationen tar bara några dagar på plats.
  2. Kostnadskontroll och effektivitet: Eftersom du köper ett fullt paket, slipper du överraskningar i form av dolda kostnader. Många leverantörer erbjuder fasta priser som inkluderar både byggnad och installation.
  3. Kvalitet och hållbarhet: Byggprocessen i en fabrik gör att attefallshusets kvalitet blir högre än för traditionellt byggda småhus. Dessutom inkluderas garantier på både byggnad och installation, vilket ger extra trygghet.

Vad påverkar kostnaden för ett nyckelfärdigt attefallshus?

Flera faktorer påverkar slutpriset, här är de viktigaste aspekterna som kan justera priset uppåt eller nedåt:

  1. Byggmaterial och designval:
    Valet av byggmaterial är en av de största kostnadsdrivarna. Premiumalternativ som högkvalitativa träpaneler, timmerstommar eller exklusiv interiördesign kan öka kostnaden markant. Även designval, som större fönsterpartier eller specialbyggda loft, kan snabbt driva upp priset.
  2. Storlek och planlösning:
    Ett större attefallshus med en kvadratmeter på 30m² är oftast dyrare än ett mindre på 25m². Storleken påverkar även planlösningen – en öppen planlösning kan vara billigare, medan mer komplexa layouter med flera rum eller våningar kostar mer.
  3. Tillval och anpassningar:
    Många tillverkare erbjuder specialanpassningar som golvvärme, smarta hem-lösningar, och exklusiva köks- och badrumsutrustningar. Dessa tillval kan snabbt öka den totala kostnaden med upp till 20% jämfört med baspriset.
  4. Leverans och installationskostnader:
    Leverans- och installationskostnader kan variera beroende på var i Sverige du bor. Vissa leverantörer inkluderar transport inom en viss radie, medan andra debiterar per kilometer utanför deras basområde.

Genomsnittligt pris för nyckelfärdiga attefallshus

Nyckelfärdiga attefallshus kostar vanligtvis mellan 510,000 SEK och 620,000 SEK beroende på storlek, materialval och leverantör. Vissa premiumalternativ kan dock gå upp till 800,000 SEK eller mer om du väljer exklusiva material och speciallösningar.

nyckelfärdigt

Exempel på olika attefallshusmodeller

När du överväger en sådan investering är det bra att känna till de olika modellerna och vad de erbjuder:

  1. Nyckelfärdiga Attefallshus på 30m²:
    Detta är den största tillåtna modellen utan bygglov i Sverige. Med ett rymligt loft kan du skapa extra sovutrymmen och använda den öppna bottenvåningen som kök och vardagsrum. Perfekt för dig som vill ha ett komplett minihus.
  2. Kompakta attefallshusmodeller på 25m²:
    Dessa modeller är mer prisvärda och anpassade för mindre tomter. De kan användas som gäststugor eller kontor och har oftast en enkel planlösning med kök och badrum i anslutning till ett kombinerat vardagsrum och sovrum.
  3. Lyxiga premiumalternativ:
    Exklusiva attefallshusmodeller kan inkludera spa-liknande badrum, högt i tak, stora fönsterpartier och högkvalitativa köksutrustningar. Dessa hus är designade för att ge maximal komfort och kan användas som permanenta bostäder.

Vad ingår i ett nyckelfärdigt hus?

Det inkluderar ofta flera viktiga delar som gör att huset är redo att flytta in i direkt vid leverans. I grundpaketet ingår vanligtvis en fullt färdigställd byggnad med isolerade väggar, golv och tak, installerade fönster och dörrar samt en komplett fasad.

Invändiga ytskikt och installationer

Invändigt är alla ytskikt klara, vilket innebär att väggar, golv och tak är färdigställda, och oftast ingår även grundläggande eldragningar samt VVS-installationer.

Köks- och badrumsutrustning

Köket är oftast utrustat med skåp, bänkskivor och grundläggande vitvaror, medan badrummet har toalett, dusch och handfat installerat.

Uppvärmning och tekniska system

Dessutom ingår uppvärmningssystem som elradiatorer eller golvvärme beroende på leverantör och modell. Belysning, ventilation och eventuella smarta hem-funktioner kan också finnas med som standard.

Tillval och anpassningar

För den som vill ha extra anpassningar, som ett utökat kök, spa-badrum eller exklusiva materialval, erbjuder många tillverkare tillvalspaket för att skapa en personlig touch.

När du beställer attefallshus från kvalitetstillverkare kan även följande punkter ingå i köpet:

  • Transporten: Leverantören ansvarar för att huset levereras tryggt och säkert till din tomt.
  • Leveransbesiktning: En detaljerad inspektion av huset vid leverans för att säkerställa att allt är i perfekt skick.
  • Startbesked/bygglov: Hjälp med bygglovshantering och myndighetskontakter.
  • Total Installation av huset: Professionella hantverkare monterar och installerar huset på plats.
  • Mobilkran bidrag 10 000 kr: Vissa leverantörer erbjuder rabatt på mobilkran vid leverans.
  • Slutbesiktning av SBR: En oberoende slutbesiktning av en certifierad besiktningsman för att garantera högsta kvalitet.

Dessa punkter gör att du som kund kan känna dig trygg med att hela processen sköts smidigt och utan komplikationer.

Hur lång tid tar det att bygga ett nyckelfärdiga attefallshus?

Leveranstiden är vanligtvis mellan 12 och 16 veckor. Detta inkluderar tillverkningstiden i fabriken, transport och installation på din tomt. För större eller mer anpassade hus kan det dock ta längre tid

vad kostar ett nyckelfärdigt attefallshus

Vanliga misstag att undvika vid köp av attefallshus

För att undvika vanliga fallgropar när du investerar i attefallshus bör du tänka på följande:

  • Förbisedd bygglovshantering:
    Även om attefallshus vanligtvis inte kräver bygglov, kan vissa anpassningar eller placeringar på tomten ändå kräva bygganmälan. Vissa företag hjälper även till med hanteringen utav bygglov för att göra processen enklare när man handlar genom dem. Var noga med att kontrollera reglerna i din kommun innan du börjar.
  • Dolda kostnader för markarbeten och installation:
    Många underskattar kostnaden för markarbeten, särskilt om tomten kräver dränering eller andra förberedelser.
  • Att inte inkludera alla tillval i budgeten:
    Kostnader för extra isolering, golvvärme eller specifika kökslösningar kan snabbt driva upp priset. Planera din budget noggrant.

Sammanfattning

Att investera i ett nyckelfärdigt attefallshus kan vara både en smidig och kostnadseffektiv lösning för dig som behöver extra utrymme utan att behöva hantera alla byggdetaljer själv. Priserna varierar från cirka 500,000 SEK till över 800,000 SEK beroende på storlek, tillval och leverantör. Det är viktigt att jämföra olika företag, då vissa erbjuder mer omfattande tjänster som inkluderar bygglovshantering, markarbeten och specialanpassningar, vilket kan göra hela processen betydligt enklare och snabbare för dig som kund. Leveranstider kan också skilja sig, där vissa företag erbjuder kortare leveranstider och smidigare installation jämfört med andra. Genom att välja rätt leverantör kan du inte bara spara tid, utan även säkerställa att hela projektet hanteras professionellt från början till slut.

Husleverantör och husföretaget Modulhus

Modulhus grundades i samband med reformen om bygglovsbefriade Attefallshus som klubbades igenom 2014. Efter detta har vi strävat efter att bli Sveriges största leverantör av komplementbostäder och Attefallshus. Vi projekterar och bygger hus i alla storlekar till den offentliga och den privata sektorn.