Bastutips – Så badar du bastu på rätt sätt 5 enkla steg

Basta på rätt genom att ta del av våra bästa bastutips och få ut maximalt av ditt bastande. Genom att följa rekommendationerna så orkar basta länge och slippa bli överhettad och förlora en massa vätska. 

Hur du bastar på rätt sätt, här är 5 enkla steg!

  1. Duscha
    Det är superviktigt att duscha av sig innan man sätter sig i bastun. I och med att man duschar innan, så sköljer man bort fibrer från kläderna och smuts som satt sig i hudporerna. Det tar annars längre tid för svetten att tränga sig igenom och därför är det viktigt att duscha först så porerna inte är igentäppta. Efter man duschat är det också bra om man torkar sig torr innan man går in i bastun. Eftersom när huden är torr så svettas den mer än med fuktig hud.
  2. Tiden i bastun
    Det är viktigt att det ska vara bekvämt att basta. Börja gärna basta med en lägre temperatur (runt 65-70 grader) och jobba dig uppåt i värme. Rekommenderad tid 15 minuter, men gärna i omgångar i graderna 70-90 grader.
  3. Kylning
    När du bastat klart för stunden är det skönt att kyla ner kroppen. Avkylning är viktigt då kroppen egna system att kyla av sig inte fungerar lika väl när din kropp har hettas upp och den försöker då kyla ner sig genom att svettas. Men när du sitter i en bastu och svettas i värmen och häller vatten på stenarna så bildas het ånga så du blir inte svalkad. Det är därför viktigt att kyla ner kroppen utifrån och in efteråt.
    Avkylning efter bastu kan ske på olika sätt:
    Till exempel en sval dusch, ett svalt bad eller varför inte rulla sig i snön om det är vinter. När kroppstemperaturen får växla mellan kallt och varmt stärks blodkärlsväggarna till exempel. Pausen mellan att vara inne i bastun bör vara ungefär 30-45 min.
  4. In i bastun igen
    För att må som bäst efter ett bastubad så rekommenderas det att man bastar och kyler ner sig i flera omgångar helst 2-3 gånger.
  5. Efter bastubad – återhämtning
    När man tycker att man bastat färdigt är det viktigt att man låter kroppen få tillbaka sin normala kroppstemperatur. Det får den bäst genom lugn och ro i en avkopplande miljö. Passa på att dricka massa vatten för att behålla vätskebalansen i kroppen efter att ha svettats mycket. När kroppen har fått tillbaka normal temperatur kan man sätta på sig kläderna igen så att du slipper få eftersvettning.

Bastuhus Birka från Modulhus.se

Många tycker det är svårt att sitta i värmen länge i bastun:

En del upplever att basta med en vedeldad bastu ger en ​​mjukare känsla och doften är lite trevligare. Men även bastun luftfuktighet avgör hur värmen upplevs. Våra bastuhus på Modulhus går att få både både el och ved -bastuaggregat och har tillval som dusch, relaxavdelning och levereras nyckelfärdiga.

Här är några ytterligare bastutips:

En del väljer att använda sig av en nedkyld blöt Bastumössa för att kunna sitta längre i bastu. Har du hört om basturis? Björkris är ett välkänt fenomen i den finska bastutraditionen. I samband när du daskar det varma riset över kroppen, så stimuleras blodcirkulationen ut i kroppen och vilket medför att du kan orka sitta länge inne i värmen. De flesta väljer att basta nakna men använder ofta en handduk eller sittlapp att sitta på.

Att basta mer än 4 dagar i veckan är inte för mycket:

Visste du att det är bra att basta ofta? Det sägs att bastar man cirka 2-3 gånger i veckan så märker man  en viss effekt, men bäst mår kroppen av att basta 4-7 dagar i veckan. Visste du att på ungefär 15 minuter i bastun så producerar din kropp ca 200-400 g svett. Innehållet i svettet är såklart mycket vatten men i svettet finns också kväve, salt och ämnen som bly och nickel som följer med svettet ut ur kroppen. När vi bastar förbränner man också en hel del kalorier, men tyvärr kan inte träning ersättas av bastu eftersom musklerna inte blir aktiverade som vid träning.

 

Även fast kroppen mår bra av att basta ofta så ska du ska inte basta om:

  • Du har feber eller pågående infektion 
  • Du har nyligen haft en hjärtinfarkt 
  • Du har MSA, (då du inte har lika lätt att reglera din egen kroppstemperatur)

Bastu och öl? När man bastar och det är väldigt varmt blir man ofta väldigt törstig och många blir sugna på en kall öl eller två. Det är förstås viktigt att få i sig mycket vätska MEN undvik att dricka just alkohol när du bastar. Dricker du för mycket alkohol så kan det påverka ditt medvetande och du kanske ramlar i bastun och bränner dig eller så kanske du somnar inne i bastun. Drick istället en god kall läsk eller alkoholfria drinkar istället.

Läs gärna även om: 5 hälsofördelar med att bada bastu

 

 

Husleverantör och husföretaget Modulhus

Modulhus grundades i samband med reformen om bygglovsbefriade Attefallshus som klubbades igenom 2014. Efter detta har vi strävat efter att bli Sveriges största leverantör av komplementbostäder och Attefallshus. Vi projekterar och bygger hus i alla storlekar till den offentliga och den privata sektorn.