Energispargudie – Energispara som villaägare

Ta del av vår energisparguide med bra tips om hus du kan energispara och förbruka mindre el. Elpriserna förväntas höjas i vinter och för en husägare i södra Sverige så kan elräkningen nära tredubblas i vinter. Som villaägare är det därför klokt att hålla koll på elpriserna och gärna jämföra elpriser och elnätsavgifter mellan olika aktörer. Det krävs mycket energi som krävs för att hålla hemmet igång – morgon, middag, kväll. 

Elpriserna som husägare:

Ungefär hälften av landets småhusägare i Sverige kommer drabbas hårt dom höjda elpriserna, då dom har uppvärmningen med direktverkande el som uppvärmningsform. Idag ligger snittförbrukningen av energi för en stor villa ligger på 20000 – 25000 kWh per år. Det motsvarar en elräkning på 3000-3500 kronor i månaden om uppvärmningen sker med elvärme. De husägare vars hus värms upp med biobränslen som pellets och fjärrvärme har lägre elförbrukning. Även villaägare som bor i nybyggda hus välisolerade hus har ofta lägre uppvärmningskostnader. Det finns en del åtgärder som du som husägare kan göra för att minska elförbrukningen och nedan kommer några handfasta tips för att se över eltjuvarna i ditt hem. Som tur är finns många åtgärder du kan göra för att förbruka mindre el och det bästa är att du både spar på vår miljö och dina pengar.

Smarta hem, när de är korrekt konfigurerade och används effektivt, kan dra mindre energi jämfört med traditionella hem. Här är några sätt hur smarta hem kan hjälpa till att minska energiförbrukningen.

Energisparguide för minska elförbrukning:

 • Se över ditt elbolag
 • Byta ut till nyare vitvaror med lägre energiklass
 • Byta ut lampor till Lågenergilampor
 • Sänk temperaturen
 • Investera i en kamin
 • Se till att dörrar och fönster är täta med tätningslister
 • Investera i uppvärming av biobränsle, pellets
 • Investera i bergvärme
 • Byt ut äldre varmvattenberedare
 • Värmeåtervinning – värmeflyttare, tex en luftvärmepump för fördela värme i huset
 • Diska smartare
 • Fyll tvättmaskinen full
 • Koppla ut elektronik du inte använder
 • Tänk på tidpunkten
 • Använd ugnen mindre, ex investera i en Airfryer
 • Duscha kortare duschar använd en duschtimer, snålspolande duschmunstycken
 • Investera i solpaneler
 • Smart värmesystem som anpassas uppvärmningen till när du är hemma, vädret och elpriset
 • El-app för hålla koll på din elförbrukning, tex Greenely
 • Tilläggsisolering av vinden är bra för mindre energiförbrukning

Använd el när efterfrågan är lägre

Matlagning, kyl- och frys och diskmaskinen är de grejer som drar mest el för dig som bor i lägenhet. Elpriset  är dyrare när behovet är stort,  i regel är elen som dyrast på morgonen mellan klockan 7 och 9 samt på kvällen mellan 17 och 19. Se till att passa på att tvätta tider och laga mat när det är lägre. En sak många inte tänker på är att laddare till mobiler och andra prylar drar el så länge de sitter i uttagen så investera i grenuttag med strömbrytare. Har du gjort alla knep du kan för att sänka din elförbrukning kan det ibland vara så att intäkterna kan behöva ökas. En del husägare väljer att investera i ett Attefallshus på tomten för att hyra ut. Initialt kan det låta som en stor investering, men ett Attefalls höjer ofta värdet på vid försäljning och det går ofta att baka in i nuvarande huslån. Läs om få passiv inkomst med ett Attefallshus.

Installera solpaneler och producera din egna el och sälj överskottet

Att investera i solpaneler kan vara en klok och långsiktig ekonomisk beslut.Här är några fördelar med att investera i solpaneler:

 1. Kostnadsbesparingar: Genom att producera din egen solenergi minskar du ditt beroende av elnätet och kan minska dina elkostnader betydligt. Solenergi är gratis och obegränsad, vilket gör att du kan producera och använda din egen el utan att betala för externa energikällor.
 2. Hög avkastning på investeringen: Solceller kan ge en hög avkastning på din investering över tiden. Du kan minska eller helt eliminera dina elkostnader och eventuellt sälja överskottet av den producerade elen tillbaka till elnätet genom en så kallad nettomätning.
 3. Ökad fastighetens värde: Att ha solceller installerade på ditt hem kan öka fastighetens värde. Potentiella köpare är ofta beredda att betala mer för en fastighet med en befintlig solcellsanläggning på grund av de långsiktiga besparingarna och hållbarhetsfördelarna det ger.
 4. Miljöfördelar: Solenergi är en ren och förnybar energikälla som inte producerar växthusgaser eller föroreningar. Genom att investera i solceller minskar du din koldioxidavtryck och bidrar till att bekämpa klimatförändringarna.
 5. Lång livslängd och minimalt underhåll: Solceller har en lång livslängd och kräver minimalt underhåll. De flesta solcellssystem levereras med garantier på 25 år eller mer, vilket ger dig trygghet och långvarig energiproduktion.
 6. Statliga incitament: Många länder och regioner erbjuder olika former av statliga incitament och subventioner för solcellsinvesteringar. Det kan inkludera skatteförmåner, bidrag eller särskilda räntefria lån. Det är viktigt att undersöka vilka incitament som är tillgängliga i din region för att maximera din investering.

Jämför elpriser och elavtal

Sist men inte minst vill vi påminna om att se över sina rådande elavtal och se över dessa regelbundet, helst årligen för att inte råka ut för några överraskningar. I och med rådande elpriser så har detta blivit en process som mångt och mycket kan liknas med hur vi ser över våra bolån regelbundet för att inte hamna snett ekonomiskt. Du kan enkelt jämföra elpriser & elavtal på elpriser.nu och se vilken aktör som har det bästa avtalet för just din boendesituation oavsett om det gäller rörligt pris, fast pris eller timprisavtal.

Se till att dina solceller är installerade på en plats där de får maximal exponering för solen under dagen. Rätt placering kan öka effektiviteten och produktionen av solenergi.

 

Husleverantör och husföretaget Modulhus

Modulhus grundades i samband med reformen om bygglovsbefriade Attefallshus som klubbades igenom 2014. Efter detta har vi strävat efter att bli Sveriges största leverantör av komplementbostäder och Attefallshus. Vi projekterar och bygger hus i alla storlekar till den offentliga och den privata sektorn.