Så kan du räkna ut hur solen rör sig på en tomt

Ska du köpa en tomt och bygga och undrar hur solen rör sig på tomten?Att förstå solens rörelse på en tomt är viktigt för att optimera din trädgård och utomhusutrymme. Solen rör sig på olika sätt beroende på tid på året och var du befinner dig på jorden. Här är några saker att tänka på när det gäller solens rörelse på en tomt:

Solens rörelse över horisonten

Solen rör sig över horisonten på olika sätt beroende på årstid och var du befinner dig på jorden. Under sommaren når solen högre höjder på himlen och rör sig mer rakt över huvudet, medan den under vintern ligger lägre på himlen och rör sig mer i en båge. Detta påverkar hur mycket solljus som når din tomt och var på tomten som solen skiner.

Solens riktning

Solens riktning är också viktig att förstå när du planerar din tomt och trädgård. Solen stiger i öster och går ner i väster, vilket innebär att söder är den bästa riktningen för att få mest solljus under dagen. Detta kan påverka var du placerar trädgårdsbordet, uteplatsen och trädgårdslandet.

Skuggor och solfällor

Att förstå var skuggorna faller på din tomt är också viktigt. Träd och byggnader kan skapa skuggiga områden som kan vara svala och behagliga på sommaren, medan solfällor kan bli väldigt varma under varma dagar. Det är viktigt att planera för både skuggiga och soliga områden på din tomt för att skapa en optimal utomhusmiljö.

Har du en  specifik plats så kan du med hjälpa av  Sun Calc . net appen markera en plats på kartan eller nåla din adress och se hur solen rör sig över dygnet, på olika klockslag och datum/årstider för att lättare få ett hum över du bör placera ditt nya hus bäst. Appen visar dig hur solen rör sig och när “golden hour” infaller så det är bra hustips!

Behöver du en kompass så finns det i om du har en Iphone!

 

Husleverantör och husföretaget Modulhus

Modulhus grundades i samband med reformen om bygglovsbefriade Attefallshus som klubbades igenom 2014. Efter detta har vi strävat efter att bli Sveriges största leverantör av komplementbostäder och Attefallshus. Vi projekterar och bygger hus i alla storlekar till den offentliga och den privata sektorn.