Tips till dig som vill bygga pool i trädgården vid nybyggnation

För många innebär drömmen att bygga ett nytt hus att det även ska finnas pool på tomten. Att bygga pool kan vara en fantastisk investering som skapar en avkopplande och underhållande miljö för hela familjen. Tänk att bara gå direkt ut till ett svalkande dopp i en kristallklar pool utan att behöva packa väskor, förbereda mat eller trängas med andra på stranden. Att det dessutom höjer värdet på huset är en stor bonus i sig självt!

Men innan du bygger pool så finns det flera viktiga faktorer att tänka på när du planerar att inkludera en pool i ditt trädgård. Så vet du med dig att du ska köpa tomt och vill ha en pool på tomten kan nedanstående tips vara intressant för dig, men även om du redan har en tomt givetvis.

Planera för poolbygge på tomten

Att bygga för pool är ett ganska omfattande arbete och kan kräva mer planering och arbete än man först tror. 

Storlek på tomt för att bygga pool

Storleken på tomten, för att rymma den storleken på pool du vill ha. Tomten behöver vara tillräckligt stor för att rymma pool och eventuellt andra tillbehör, såsom poolhus, uteplats eller trädgårdsanläggningar. Har du en friggebod kan du enkelt förvara exempelvis en Pooldamsugare som verkligen är en bekväm investering för att rengöra din pool så att den håller sig i gott skick länge.

Det är också viktigt att se till att det finns tillräckligt med utrymme runt poolen för att skapa en säker miljö samt ge tillräckligt med plats för underhåll av poolen. Det är  enklare och billigare att anlägga pool vid nybygge, då man lättare kan passa på att göra allt markarbete, dragning för el och rör samt planera in ett teknikrum för värmepump etc.  

https://modulhus.se/produkt/philip/

Kontrollera planbestämmelser

Innan du köper en tomt eller påbörjar byggnation är det viktigt att kontrollera planbestämmelserna i din kommun. Planbestämmelserna kan reglera olika aspekter av poolbygge, inklusive säkerhetskrav och poolstorlekar. Här kan du läsa vår köpta tomt guide

Pool med hus på tomt redan

Att passa in i en pool på en redan uppvuxen och färdig tomt kan innebära merkostnad och att man eventuellt måste riva upp altandäck, plantera om häckar eller bara låta återställa efter en tung grävmaskins framfart.

Viktigt att tänka på när du bygger pool

Markförhållanden att gräva pool

Markförhållandena kan påverka poolens installation och kostnad. Om din trädgård har ojämna markförhållanden eller är belägen på en sluttning kan det påverka byggprocessen. 

Avstånd på pool från hus

Det är viktigt att tänka på avstånd mellan pool och grannarnas egendom. Enligt svenska lagar och regler är det krav på att ha en säkerhetszon på minst 2,5 meter från gränsen till din granne. Detta för att undvika skador eller obehag för dina grannar och för att skydda deras egendom. Säkerhetszonen kan också hjälpa till att undvika eventuella tvister som kan uppstå med grannar, på grund av byggnation av pool.

Bygglov och tillstånd

Innan du börjar bygga din pool är det viktigt att kontrollera om du behöver ett bygglov eller andra tillstånd. Reglerna kan variera mellan olika kommuner, så detta är mycket viktigt att först undersöka innan du påbörjad byggnation.

Hitta rätt plats på tomten för din pool

Här är några faktorer att tänka på:

 • Solsken
  Solsken är en viktig faktor att tänka på när du väljer en plats för din pool. Försök att hitta en plats som får solsken hela dagen för att hjälpa till att värma upp vattnet och hålla poolen ren.
 • Utsikt
  Du vill gärna ha poolen åt rätt håll så att du får en vacker utsikt och även den avskildhet och vindläge du tycker om.
 • Plats för soldäck runt pool
  Du vill säkert ha terrass, solstolar och ett bra läge från ditt hus med bästa utsikten. Det kan vara trevligt om det inte är för blåsigt där du ska sola, men även ha med i beräkning en viss del av uppfriskande fläktar.
 • Plats för tillbehör
  Du behöver också tänka på var du vill placera pooltillbehör såsom poolpumpar och filter. Platsen för tillbehören bör vara lätt att nå och på en plats som inte stör din trädgårds utseende. Många vill ha ett poolhus i när anslutning med duschat och vissa vill även ha en utomhusdusch.

 

Vilken typ av pool ska jag ha?

Det finns tve typer av pool som är de mest populära. Glasfiberpool och betongpool. alet av material påverkar inte bara poolens estetik utan också dess livslängd och underhåll. Betongpooler är det mest populära valet, men du kan också välja andra material såsom glasfiber eller stål. Det bästa med att bygga ett nytt hus och en ny pool är att du kan matcha exakt som du vill. 

Glasfiberpool:

 • Kommer helt färdig gjuten i ett stycke till din tomt och lyfts in på plats och installerad på 2-3 timmar.
 • Kan fås i flera olika former, njurformade, runda etc. 
 • Linjerna är ofta enfärgade, till exempel blå, vit eller grå.
 • Kortare livslängd än betongpool men de flesta har en garantitid på minst 15 år och ska hålla i minst 30 år.

Betongpool/Thermopool:

 • Ca. två veckors gjutningsarbete på plats och kräver utrymme för betongmaterial på tomt. Muras upp med betongblock. Total byggtid på tomt ca 8-10 veckor.
 • Byggs bara med raka linjer, rektangulär eller kvadrat.
 • Lång livslängd, men linjen måste bytas efter cirka 15 – 20 år.
 • Går att få med mosaik-liner eller andra fler mönstrade varianter.

Ett tredje alternativ som börjat lanseras är PP pool.

En PP Pool består av polypropylen som är en typ av plast som även är godkänd för dricksvattenbehållare. PP pool är ett mellanting mellan betong- och glasfiberpoolen. Poolen levereras i ett stycke som en balja för att installationen ska bli så enkel som möjligt. Plasten är genomfärgad och finns i tjocklekar 8 eller 12 mm. Materialet möjliggör att tillverka speciella sittbänkar, olika form av trappor och overflow-system. Det är endast fantasin som sätter gränserna, precis som vid en glasfiberpool. Så fort poolen har lyfts ner i hålet kan man koppla in poolen, ta bort skyddsfilmen och börja fylla på med vatten, samt återfylla med torrbruk. Runt poolen fyller man i med betong som sedan härdar.

 • Tål höga vattentemperaturer (33 grader)
 • Motståndskraftig mot UV-strålar
 • Behöver inte byta liner
 • Relativt snabb installation 1-2 veckor

Budget, vad vad poolen kosta?

Av de tre alternativen ovan så blir oftast glasfiberpoolen den mest kostnadseffektiva. Om man får ett bra pris redan vid inköp är resterande arbete relativt litet med tanke på att man kan återfylla direkt med överblivna massor, och i princip göra poolen badklar på endast några dagar. Men räkna oavsett val av pool på totalkostnader som börjar från 350.000 upp till 600.000 för normal installation av någon av de ovannämnda poolerna. En stor investering men som ofta höjer värdet på bostaden.

Poolens utformning

När du har bestämt pooltyp, plats och storlek är det dags att börja planera och designa. Här är några faktorer att tänka på:

Formen på din pool kan påverka både utseende och funktionalitet. En rektangulär pool är vanligtvis mest praktisk för simning och träning, medan runda pooler ger ett mjukare och mer avslappnat intryck.

Vill du ha en mer exklusivare pool är det en Infinitypool du vill ha.En Infinitypool passar bäst på tomter med utsikt över berg, sjö eller hav. Men även sluttningar där poolen smälter väl in med horisonten. Detta projekt är mycket mer arbete och planering bakom, än vid en standardpool.  Infinitypool, även känd som en oändlighetspool eller en negativ kantpool, är en pool där vattnet verkar sträcka sig ut i oändligheten. Detta skapas genom att poolens vatten renas och pumpas tillbaka in i poolen via en smal ränna runt poolens kant. Denna ränna fungerar som en “avloppskant” för vattnet och skapar illusionen av att vattnet sträcker sig ut i horisonten.  

Slutligen, oavsett om du bygger pool samtidigt som du förbereder husgrunden behöver du tänka på framtiden om du vill att det ska finnas plats för pool. Kanske du säljer någon gång och nästa ägare vill kunna ha en pool, detta kan bli en dealbreaker för många.

Husleverantör och husföretaget Modulhus

Modulhus grundades i samband med reformen om bygglovsbefriade Attefallshus som klubbades igenom 2014. Efter detta har vi strävat efter att bli Sveriges största leverantör av komplementbostäder och Attefallshus. Vi projekterar och bygger hus i alla storlekar till den offentliga och den privata sektorn.