Så planerar du din nya trädgård

Är du i planeringsstadiet och planera hur du plantera i din trädgård? Med lite planering så behöver du inte anlita en trädgårdsarkitekt. I denna bloggpost ge vid dig några handfasta planeringstips om hur du kan tänka inför planteringen av  din nya trädgård. Bygger du nytt hus, har du förmånen att du har en hel blank canvas. En vacker trädgård är en central plats för en härlig gemenskap med din familj och era vänner. På sikt kan det bli många fina minnen. Just därför är det så viktigt att din trädgård blir lyckad.

Vilken känsla är du ute efter i din trädgård?

Pexels

Börja lägga upp en plan, vilken känsla vill du skapa i din trädgård? Bor du i ett lyxigt modernt hus och vill ha en trädgård som passar huset? Eller har du ett hus ute på landet och vill skapa en mer lantlig känsla även i trädgården? Hur mycket tid vill du lägga ner och tillbringa i din trädgård?

Att ha en trädgård med många rabatter kräver mer tid och skötsel än träd och buskar. Är ni en barnfamilj, så är en levande trädgård med mycket ätbart i trädgården något att rekommendera. Planteringar med olika bärbuskar, något fruktträd (som ger både skugga och god frukt), stor gräsyta för trädgårdens alla roliga aktiviteter, du kanske också är sugen på att anlägga en pool.          

                                                                     

Skissa upp din trädgård för få det visuellt

Skissa upp din trädgård och börja planera. När du planerar platser i trädgården, så tänk på zoner! Du kan sola, odla, äta, leka, umgås. Börja med att rita upp din tomt som en karta, det kan vara på ett papper eller i ett planeringsverktyg. Se till att få dimensionerna är rätt bara.                                                                                                                                          

Anlägga en pool i trädgården

https://modulhus.se/produkt/philip

Funderar du på ha en pool i trädgården, så rekommenderar vi att du bygger den i samband med eventuell grävning för en husgrund och markarbete. Kanske vill du också vill ha ett Poolhus på tomten som kräver en stabil grund. Då är det väldigt smidigt och mycket billigare att utföra dessa arbeten samtidigt och på så vis bara behöva hyra en grävskopa vid ett tillfälle. Det är också bra att göra de stora jobben som till exempel att låta en grävmaskinist göra sitt jobb först. Eftersom att en grävskopa är stor och tung, behöver man kunna komma fram i trädgården. Glöm inte heller bort att planera in vart du vill placera ett eventuellt friggebod för att ha gott om utrymme för trädgårdsredskap.

Uteplats

En uteplats ska fungera som ett mysigt ställe att koppla av på, både morgon och kväll. Därför är det viktigt att tänka på valet av plats för att få bra solläge och skugga. Här kan du läsa om tips om hur du inreder en uteplats. Samt hur du bygger en altan/terass.

Vad är en växtzon? Och I vilken bor du i?

När man väl har kommit fram till vilken känsla man vill skapa i sin trädgård så är det kanske dags att börja plantera växter och blommor. Ni kanske har kommit fram till att ni vill skapa en rabatt till eller bygga ett växthus. Innan man börjar plantera så är det bra om man har koll på vilken växtzon man bor i. Sverige har 8 olika zoner. Genom att ta reda på växtzonen, så vet man vilka olika typer av växter som kan klara av att överleva i din trädgård. Det handlar mycket om vilka temperaturer det är. 

Vilka växter vill du ha i din trädgård?

När man väljer växter till sin rabatt så är det viktigt att först ta reda på vilken jord man har. Kanske har man en väldigt lerig jord, i så fall kan man tillsätta lite sand till exempel. Olika växter behöver kanske olika jordtyper eftersom att jorden har olika PH-värden. En viktig sak som kanske inte är det första man tänker på är att ha en variation av växter som är fina vid olika årstider. Försök att undvika att bara plantera växter som bara blommar på sommaren. Olika typer av lökar blommar på våren till exempel. Trädgården vill man kunna njuta av hela året. Ett tips är att bläddra i tidningar och böcker och kika på hemsidor och sociala medier. Där hittar du mycket tips och inspiration från vackra trädgårdar. Lär dig mer om trädgård på denna trädgårdsblogg

Så skapar du en fin rabatt

För att rabatten ska se så levande ut som möjligt så brukar en rekommendation oftast vara att ha växter i olika former och höjder, för att få en mer levande rabatt. Alla växter behöver du inte heller köpa på en och samma gång. För att hålla en trädgård levande, är det bara roligt om det tillkommer någon ny växt varje år. 

Ekosystem för insekter och djur

Din trädgård är inte bara en samlingsplats för dig och din familj, utan också för många insekter och djur. Att bidra med olika växter och olika saker i sin trädgård för djuren är inte bara roligt utan också viktigt för att hjälpa olika ekosystem. Visst är det superhärligt med mycket liv i trädgården som många fjärilar och bin. Ni kan ge varandra mycket i gengäld. Du kan ha vänliga växter som gynnar dem samtidigt som du får njuta av deras olika storlekar och färger. Insektshotell och fågelbad är också något som är väldigt populärt att ha i sin trädgård just nu. Samtidigt som det gynnar djuren massor.

5 frågor att ställa sig själv vid trädgårdsplanering!

  1. Vilken känsla vill du skapa i din trädgård? 
  2. Vilken växtzon bor du i? 
  3. Vad vill du ha i din trädgård? Pool, friggebod, stor gräsmatta, sittplatser, rabatter, osv.
  4. Vilka växter, buskar eller träd vill du ha? 
  5. Vart ska allt vara placerat? Kommer allt få plats utan att trädgården känns trång?

Husleverantör och husföretaget Modulhus

Modulhus grundades i samband med reformen om bygglovsbefriade Attefallshus som klubbades igenom 2014. Efter detta har vi strävat efter att bli Sveriges största leverantör av komplementbostäder och Attefallshus. Vi projekterar och bygger hus i alla storlekar till den offentliga och den privata sektorn.