Tips på hur du inreder din uteplats på bästa sätt

I sommarens vardagsrum njuter vi i frihet utan en tanke på den vanliga vardagens måsten. Inred för latare dagar i sol och skugga. Terrass, altan & balkong – några av hemmets favoritplatser. Vill du ha en uteplats för njutning och vardagssysslor eller en inglasad balkong? Trall eller annan golvbeklädnad? Odla blommor eller grönsaker? Staket eller tak? Följa en färdig ritning eller letar du efter en guide?

Oavsett vad du drömmer om ger vi dig tips, råd och inspiration för att bygga en altan, skapa ett uterum eller inreda balkongen i dina drömmar. En vacker uteplats och trädgård kan höja värdet på din bostad.

 

Förvandla uteplatsen till uterum

Den där härligt ombonade känslan får du genom att rama in uteplatsen på olika sätt. På samma sätt som ni inreder vardagsrummet för att kunna umgås tillsammans ska ni inreda er uteplats. Sätt upp en drömmig pergola med böljande gardiner, vikskärmar eller spänn ett tygtak över sommarmöblerna. Mattor som klarar uteliv är ett fantastiskt knep för att skapa rumslighet utomhus. Sisal och jute är material som hör sommaren till. Har du en stor balkong, altan eller terrass kan du, precis som i hemmet, skapa olika rum på en och samma yta. Exempelvis kan du inreda en hörna för att kunna slappa och läsa en bok i fred, en del för umgänge och en yta för matlagning. En bra matplats med avlastningsytor i skuggan nära grillen går hem hos de flesta.

 

Skapa stämning med lampor

Lampor för utomhusbruk som ser ut som designlampor och infällda led-spots i terrassgolv och parasoll – det har kommit massor av snygga lampor de sista åren. Några av dem värmer också skönt. (Aldrig mera infragrill över matbordet!) Gå loss med ljusslingor, fina lyktor och levande ljus. Det kan knappast bli för mycket.

Möbler som matchar huset

Plocka upp kulören på fönsterbågarna, eller kanske en grafitgrå grund? Att hämta färger från huset samlar ihop intrycket och får uteplatsen att kännas omsorgsfullt inredd. Du kan antingen lyfta fram husets själ genom att välja utemöbler som passar väl ihop med husets stil och ålder – eller bryt av helt för att få trädgårdsmöblerna att poppa fram. Vad du väljer är en smaksak. Gör uterummet till en förlängning av hemmet genom att inreda hemtrevligt och med rumskänsla. Det är flera komponenter som skapar mysfaktorn på uteplatsen som håller i sig oavsett om det är en sommarmorgon eller sen augustikväll.

De flesta klassiska inredningstips funkar lika bra inomhus som utomhus. Som att balansera upp soffan med rejäla fåtöljer, eller att möblera i olika nivåer för att undvika att din uteplats känns platt. Knepet är att se till att det finns något att fästa blicken på i ögonhöjd, oavsett om du sitter eller står.

Bulla upp med massor av kuddar, dynor och härliga plädar att svepa om dig när temperaturen sjunker. Mjuka detaljer gör stor skillnad för mysfaktorn på uteplatsen.

Matcha utemöblerna med huset färg ger en fin harmoni

Utemöbler för olika behov

Ett matbord som kan göras längre för spontana middagar sommarkvällen lång ihop med alla du tycker om. En ljugarbänk där du kan möta morgonsolen med en kopp nybryggt kaffe. En vilsam plats i skuggan där du kan sjunka ner med hela traven pocketböcker. Och slumra bort. Med andra ord – se till att ha olika möbelöar som passar dina olika behov. Precis som flera kuddar ger flexibilitet när det kommer gäster så kan också rätt möbler ge det svängrum man är ute efter. Avlastningsbord och sidobord som går att använda både inne och ute gör vardagen enklare både i bostaden och på uteplatsen.

 

Glöm inte växter till uteplatsen

Ett par lummiga träd i kruka, maffiga pompom-dahlior, doftande rosmarin. Prunkande grönska på uteplatsen gör att naturen känns riktigt nära, vilket ju är precis det vi längtar efter när vi äntligen kliver ut för att njuta av sommaren.

 

Husleverantör och husföretaget Modulhus

Modulhus grundades i samband med reformen om bygglovsbefriade Attefallshus som klubbades igenom 2014. Efter detta har vi strävat efter att bli Sveriges största leverantör av komplementbostäder och Attefallshus. Vi projekterar och bygger hus i alla storlekar till den offentliga och den privata sektorn.