Så skyddar du ditt hus mot inbrott

Oavsett om du bor i ett attefallshus på 30m2, fritidshus eller villa så är säkerheten viktig, inte bara för din egen del utan även för övriga medlemmar i hushållet och personer som kommer på besök. I detta blogginlägg kommer vi berätta om hur du kan skydda ditt hem mot inbrott och arbeta proaktivt mot inbrott, exempelvis om du ska resa iväg en längre tid.

Under 2022 anmäldes omkring 10 975 bostadsinbrott i Sverige enligt Brottsförebyggande rådet (BRÅ). Antalet bränder i hemmet ligger på mellan 20 000-25 000 årligen enligt Brandskyddsföreningen. Att känna sig trygg och säker i sitt hem är för många en avgörande faktor för trivseln i hemmet. Vi på Modulhus tar säkerheten på största allvar i hela processen från det att du bestämmer dig för vilket hus du vill köpa, till leverans och i många år därtill. När huset är på plats och du börjat flytta in är det dock upp till dig som husägare att tillse att huset är skyddat mot inbrott och brand och därför har vi tagit fram några tips för att hjälpa dig att göra ditt hem så säkert som möjligt.

Skydda ditt hus mot inbrott – tips

  • Belysning 

Vi lever i ett land där mörkret faller redan under eftermiddagarna under stora delar av året och då kan det vara bra med en utebelysning, som inte bara gör en annars mörk trädgård ljusare och mer inbjudande för dig och dina gäster, utan även fungerar som avskräckande faktor för eventuella tjuvar. En rekommendation är att välja en lampa som antingen har timer eller rörelsesensor.

  • Inbrottslarm

Det finns en uppsjö av olika larmlösningar på marknaden med allt från enkla varianter som bara tjuter om skalskyddet bryts till sådana som kopplar upp sig mot en larmcentral som har möjligheten att skicka väktare för att undersöka. Oavsett vad du väljer för lösning är det alltid en god investering med ett inbrottslarm. Struntar inte tjuven i om ditt hem har inbrottslarm? Så kan det så klart vara men det är alltid bättre med ett larm som tjuter och påkallar uppmärksamhet från grannar och förbipasserande om du inte själv är hemma än att det oinbjudna besöket passerar utan att någon märker det. Nu för tiden kommer de flesta inbrottslarm av högre kvalitet med möjlighet till kameraövervakning med inspelning så att du i realtid kan ha örnkoll på ditt hem direkt i din smartphone. Om du väljer att installera ett larm där även detektorer för vatten – och gasläckage samt brand ingår har du ett mer eller mindre fullgott skydd.

  • Kodlås

Samtliga av våra husmodeller kommer med möjligheten att installera ett certifierat kodlås av högsta kvalitet till din ytterdörr. Detta är ett smart val av flera anledningar men den kanske mest uppenbara är att det inte krävs någon nyckel och du behöver därför aldrig vara rädd att du råkat tappa din husnyckel och den hamnat i orätta händer.

  • Säkerhetsfilmer och skyddsfilmer

En vanlig, och även av naturen aningen ovanlig entréväg för tjuvar, är genom ett fönster som krossas. Genom att montera så kallad säkerhetsfilm eller skyddsfilm på dina fönster tar denna process betydligt längre tid och gör i vissa fall att tjuven helt ger upp då risken för upptäckt är större eftersom allt bankande drar till sig oönskad uppmärksamhet. Filmen är helt transparent och dina fönsters karaktär och funktion påverkas inte.

Fasadbelysning på Villa vårvinga 89

Att tänka på när du planerar att vara hemifrån en längre tid

  • Skotta snö och klippa gräset

Om du till exempel ska åka på semester och lämna hemmet obevakat en längre tid kan det vara bra att tänka på några saker innan som gör att ditt hem trots allt ser bebott ut under tiden du är iväg. Be någon snäll granne eller vän skotta din uppfart och runt entrén. Detsamma gäller gräsmattan på sommaren, se till att den blir klippt med jämna mellanrum. Det här är inte bara avskräckande för tjuven utan även väldigt skönt för dig när du kommer hem från resan, en solklar win-win.

  • Ta in posten

De flesta tjuvar har för vana att rekognosera innan de slår till och en detalj som ofta kollas är om det ligger högar av post i din brevlåda. En smart teknik är att be samma granne eller vän som gärna skottar att även ta hand om din post så länge.

  • Flytta bilen

Att återigen engagera din granne eller vän i att med jämna mellanrum flytta din bil lite fram och tillbaka på uppfarten eller ta ett varv runt kvarteret kan vara ett smart knep för att ge illusionen av att någon är hemma.

  • Höga staket och buskar

Vi på Modulhus älskar levande, grönskande och vackra trädgårdar men alltför höga buskar eller staket i direkt anslutning till en dörr eller stort fönster kan medföra en skyddad plats för en eventuell tjuv att ta sig in. Tänk därför på placeringen av dessa när du planerar din trädgård, en fin linje mellan privatliv och insyn.

Vanliga frågor

  • Struntar inte tjuven i om ditt hem har inbrottslarm?

Så kan det så klart vara men det är alltid bättre med ett larm som tjuter och påkallar uppmärksamhet från grannar och förbipasserande om du inte själv är hemma än att det oinbjudna besöket passerar utan att någon märker det. Nu för tiden kommer de flesta inbrottslarm av högre kvalitet med möjlighet till kameraövervakning med inspelning så att du i realtid kan ha örnkoll på ditt hem direkt i din smartphone. Om du väljer att installera ett larm där även detektorer för vatten – och gasläckage samt brand ingår har du ett fullgott skydd.

  • Grannsamverkan, fungerar verkligen det?

Enligt BRÅ (Brottsförebyggande rådet) minskar sannolikheten för inbrott med mellan 16-26% med hjälp av en väl genomförd grannsamverkan. Det är alltså en bra och effektiv åtgärd för att minska sannolikheten för inbrott. Även andra brottstyper såsom skadegörelse och bilinbrott kan minskas genom att tillsammans med dina grannar i området ha ett vakande öga på vad som händer och se vilka som rör sig i kvarteret. Förutom det praktiska i en grannsamverkan ökar sammanhållningen grannar emellan, vilket ofta leder till en starkare gemenskap och en vilja att ställa upp för varandra.

Husleverantör och husföretaget Modulhus

Modulhus grundades i samband med reformen om bygglovsbefriade Attefallshus som klubbades igenom 2014. Efter detta har vi strävat efter att bli Sveriges största leverantör av komplementbostäder och Attefallshus. Vi projekterar och bygger hus i alla storlekar till den offentliga och den privata sektorn.