Så använder du väggkonst för att få vilket rum som helst att se större ut

Allt fler väljer att köpa och bygga ett nybyggt hus. Känslan att få designa ett hem som passar ens egna önskemål i Husbyggare och flytta in i ett nytt hem med väggar som aldrig blivit spikade och allt är en blank canvas svårslagen.

I början när du flyttar in så möts du att ett eko, ett hem som få lite kärlek med mattor, prylar och tavlor för dämpa eko och för att få hemmet att kännas mer hemtrevligt.

Få små utrymmen att verka större med en tavelvägg

En ensam liten tavla på en stor vägg kommer se ynkligt ut, precis som en för stor tavla på en mindre vägg lätt tar över hela rummet. Det är därför tavelväggar blivit omåttligt populära, samla flera tavlor med olika poster motiv gruppera fler mindre tavlor ihop till en tavelvägg. Fördelen med en tavelvägg att det är mer prisvärt att köpa fler mindre tavlor en en stor. 

Väggkonst är ett bra sätt att använda färg och design för att lura ögat att uppfatta utrymmen större än det faktiskt är. Inreder du ett Attefallshus som är ett compact living på 30 kvm behöver du tänka lite lite extra.  

Kontrast måla en vägg skapa en tavelvägg

Skapa en fondvägg i en spännande kulör du tycker om och fånga upp färgen i tavlorna. Detta kan verkligen ge en exklusiv känsla i hemmet och färgklicken lyfter ett rum. ​​Blåa eller gröna nyanser då de tillhör den kalla kulörskalan som bidrar till att rummet upplevs som större.

145-centimeters principen

Den innebär att man hänger tavlan (eller tavelväggen) så att centerpunkten på motivet hamnar 145 centimeter upp från golvet. Hänger man tavlorna så att mitten placerar sig just där brukar motivet hamna i en harmonisk ögonhöjd för betraktaren.

Bygg en tavelvägg runt din tv

Har du en vägghängd tv så är det snyggt att placera tavlorna runt om för en effektfull tavelvägg. Bor du litet vill du gärna få upp det du kan från golvet för att maximera golvytan. 

Arbeta på höjden

Var inte rädd att trycka ihop ramarna tätt, tätt – och varför inte tavelväggen vandra ända upp till taklisten?Superfint och originellt!

Varför inte skapa dig en tavelvägg i en trappa? Här ser ni Attefallshuset Maria heliodal.

Blanda in speglar klockor i din tavelvägg

En spegel och en väggklocka bryter av och lättar upp intrycket. Din vägg kan bli som ett stilleben med saker du uppskattar. Blanda in moderna poster med fotografier på familj och vänner. 

Välj posters i ljusa färger 

Rätta färger får ett rum att se större och ljusare ut,  genom att välja väggkonst med lättare inslag kommer det att fortsätta ge rummet djup. Leta efter konstverk med mycket vitt utrymme i sig eller med ljusa nyanser som kontrasterar andra färger i rummet. Designen kommer att skapa fokuspunkter runt rummet medan de ljusa färgerna förstärker känslan av rymd. 

Att till exempel använda olika nyanser av ljusblått mot en vit vägg, kommer att skapa den rymliga effekten. Att endast tänka rent estetiskt på färgskala och vinklar kan ibland falla platt. Tänk på att tavlan tillsammans med rummet gärna får spegla din personlighet. Här finns mer inspiration för tavelväggar.

Husleverantör och husföretaget Modulhus

Modulhus grundades i samband med reformen om bygglovsbefriade Attefallshus som klubbades igenom 2014. Efter detta har vi strävat efter att bli Sveriges största leverantör av komplementbostäder och Attefallshus. Vi projekterar och bygger hus i alla storlekar till den offentliga och den privata sektorn.