Varför spelar det roll om ditt hus vetter mot norr, söder, öst eller väst?

I denna bloggpost tänkte vi gå igenom de olika väderstrecken och placeringen av hus. Det är nämligen så att en smart placering av huset kan bidra till en lägre energiförbrukning och uppvärmningskostnader. Så genom att göra smarta val av placering av ditt hus så kan du minska energibehovet och få en mer genomtänkt placering. Först och främst, väl ett välisolerat hus (vilket alla våra husmodeller är), och rätt storlek för ditt behov.

Viktigt att tänka på placering av hus på tomten

 • Placering
  Faktum är att ett hems riktning är en avgörande faktor för både husägare och blivande nybyggare. Den riktning som ditt hem står inför påverkar mängden solljus det får, liksom energieffektivitet, uppvärmning och kylning. Genom att du lär känna till fördelarna och kan du enklare göra smarta val som som blivande husägare.
 • Strålningsvärme
  Placera huset i söderläge och få strålningsvärme från solen kan minska värmekostnaderna på vintern, särskilt i kallare klimat som i Sverige. Däremot på sommaren så kan värmen leda till ökade kostnader för att kyla ner hemmet, vill du ha det svalare på sommaren är en placering i norrläge bättre.
 • Placering av ytterdörr
  Om huvudingången på huset vetter mot norr och du bor i en region som får is och snö på vintern kan ditt hem uppleva större utmaningar i kallt väder. Bristen på direkt sol gör det mer troligt att fasaden som vetter mot norr offer för istappar och hal uppfart och gångvägar. Med direkt solljus smälter is och snö lättare.
 • Spara energi och ha mindre fönster på norra sidan
  Det är en anledning till att många hus inte har så många fönster, ofta på baksidan av huset. Det brukar ofta vara små fönster vetter mot norr för att hålla värmen.
 • Terrass i söderläge
  Om en terrass ligger vänd mot söder så är den på sommaren helt eller delvis solbelyst från förmiddag till tidig kväll. Många vill gärna ha en altan till anslutning till köket, för då kan kunden utnyttja den mest när man får kvällssol.
 • Placering av tvättstuga
  Tvättstugan behöver ofta inga fönster eller ett litet fönster, det kan med fördel vända mot norrsidan och ligger ofta i samband med grovingång.
 • Sovrummet
  Här uppskattar många att få morgonsol och att gå till kvällssol.
 • Väderstreck ska köket ligga
  Ett skuggigt väderstreck är väl egentligen bara om man ska ha ett uteluftsventilerat skafferi. Har du rostfria skåpsdörrar så vill man gärna inte få direkt sol på dem som värmer upp dem. Man tänker på vad man placerar olika funktioner i förhållande till fönstren, framför allt. Det är inte alltid göra långvariga varma jobb som stekning man har solen gassande direkt på sig. Vissa tycker att köket ska vetta mot infarten, så man ser om/när någon kommer och direkt kan slå på kaffebryggaren.
 • Mindre boyta, drar mindre energi.
 • Klimatzon påverkar hur mycket effekt varje hustyp får förbruka beror bland annat på i vilken klimatzon det byggs.

Växter:

Växter på tomten är viktigt att också tänka på, det är en rabatt på en skuggig norrsida en mer när det kommer till att anlägga vackra rabatter och planteringar.

Insyn:

Det är viktigt även att tänka på  placeringen av rummen för insyn. Många vill ha avskildheten vid vardagsrummet där man gärna går runt i myskläderna.

Solens påverkar när du inreder:

Det kan låta konstigt men det är viktigt att ta hänsyn till hur ditt hem påverkas av solens gång. För både ljus och temperatur i rummet blir annorlunda beroende på vilket väderstreck det ligger i. Exempelvis får ett rum norr mer värme och ljus än ett rum som vetter mot norr. Ett rum i norr  får ett kallare och mer dämpat ljus. Du kan välja att omfamna väderstreckens egen energi och inreda med färger och sådant som förstärks där-  Mängden ljus som ditt rum får kan påverka de färg- och tygval du gör när du dekorerar. Djärva eller mörka färger kanske vill begränsa dem till rum i söderläge, som får tillräckligt med ljus hela dagen för att stå upp mot intensiva toner. Vill du trots det ha mörka färger kan fönsterfilm eller UV-blockerande gardiner eller nyanser eller använda UV-avvisande sprayer. 

Vår energisparguide för villaägare  kan även vara intressant om du gillade denna typ av innehåll.

 

Husleverantör och husföretaget Modulhus

Modulhus grundades i samband med reformen om bygglovsbefriade Attefallshus som klubbades igenom 2014. Efter detta har vi strävat efter att bli Sveriges största leverantör av komplementbostäder och Attefallshus. Vi projekterar och bygger hus i alla storlekar till den offentliga och den privata sektorn.